Czy zdążyło ci się kiedykolwiek, że kupiona przez ciebie żywność,
która w sklepie wyglądała na świeżą w domu okazała się zepsuta?
Czy pomyślałeś, że to jest twoja wina, ponieważ nie
zachowałeś odpowiedniej temperatury produktu?
Otóż drogi Czytelniku, jeżeli czas od wyjęcia produktu ze
sklepowego mebla chłodniczego do umieszczenia go w twojej lodówce był zbyt długi, to możesz
mieć pewność, że miało to wpływ, na jakość twojego produktu. Spytasz, jak
długi czas przerwania ciągu chłodniczego jest dopuszczony? Otóż na wszystkie te pytania odpowiem poniżej ale
po kolei.
Producenci podają na etykietach produktów zakresy temperatur przechowywania, co za tym idzie, jeżeli przetrzymujemy je w odpowiedniej temperaturze to do dnia terminu przydatności te produkty powinny zachować
swoje właściwości jakościowe.
Natomiast niezachowanie temperatury żywności przyspiesza jej
zepsucie.
Czynnikiem decydującym o tym są drobnoustroje, które w zależności
od temperatury będą się szybciej lub wolniej rozmnażać aż osiągną ilość, która spowoduje pogorszenie się jakości produktu.
Przyjmuje się, że ilość drobnoustrojów pomnaża się dwukrotnie,
co 20 minut a więc z 1 komórki po 20 minutach mamy 2 komórki, po 1 godzinie 8 komórek po 2
godzinach 64 komórki, po 8 godzinach prawie 17 milionów komórek bakterii. Więc
tempo ich wzrostu jest zatrważająco duże.
Produkty nie są jałowe i zawierają zawsze dopuszczone normą
ilości drobnoustrojów w produkcje, które mogą się rozmnożyć jeżeli będą mieć do tego odpowiednie warunki (temperatura pomiędzy 10 a 60 st. C.).
Dlatego, nie należy przerywać łańcucha chłodniczego na czas dłuższy niż 30 minut.
Dlatego, nie należy przerywać łańcucha chłodniczego na czas dłuższy niż 30 minut.
Co można zrobić, aby zahamować wzrost drobnoustrojów?
Oczywiście utrzymać odpowiednią temperaturę produktów poprzez:
Oczywiście utrzymać odpowiednią temperaturę produktów poprzez:
- Wkładanie produktów do toreb izotermicznych, które powinny utrzymać temperaturę produktów nawet do kilku godzin.
- Transportowanie produktów w termoboksach z wkładami chłodniczymi w samochodzie
- Ograniczyć czas transportu i zakupów żywności do minimum.
- Nie pozostawiać żywności w cieple ponad 30 minut.
- Nie kupować produktów chłodzonych sprzedawanych poza lodówką.
Przy zastosowaniu tych rad i pod warunkiem, że wcześniej (w
sklepie, u producenta czy też w czasie transportu) był przestrzegany ciąg chłodniczy
produktów, mamy pewność, co do jego jakości.