FAO jest to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu
ryb słonowodnych. Opracowany
przez organizację Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Wszystkie morza i oceany zostały podzielone na obszary i
każdemu nadano odpowiedni numer, np. FAO27 oznacza, że ryby, które posiadają takie
oznakowanie pochodzą z obszaru północno- wschodniego Atlantyku.
(Miruna filet ze skóra, FAO 87 Ocean Spokojny) |
(Śledź wędzony patroszony, FAO 41 Południowo - Wschodni Atlantyk)
Oznaczenia FAO muszą się znajdować na etykietach ryb lub
jeżeli jest to sprzedaż w luzie to na wywieszkach cenowych, wyjątek stanowią
puszki i przetwory, dla których oznaczenie numerem FAO nie jest wymagane.
Oczywiście nie musimy znać na pamięć wszystkich obszarów połowu, dlatego zawsze powinna być umieszczona mapa z odpowiednią legendą dla obszarów połowu.
(Szprot wędzony, FAO 27 Północno - Wschodni Atlantyk)
Jeżeli chodzi o ryby słodkowodne to muszą one posiadać informację o kraju pochodzenia i metodzie produkcji np. Łosoś norweski czy też Karp hodowlany.
Dla zainteresowanych załączam Praktyczne informacje o rybach, które powinien każdy wiedzieć.