Pietruszka czy pasternak?

Jeżeli zdarzyło ci się kupić pietruszkę, ale smakiem odbiegała od tego, co znasz, to możliwe, że to był pasternak.
Sprzedawcy wystawiają do sprzedaży pasternak, (który ma udawać korzeń pietruszki), ponieważ ma niższą cenę niż pietruszka. Ich wygląd jest bardzo do siebie zbliżony, ale używa się je do różnych potraw.
Pietruszka:
- kolor blady, prawie biały,
- czysty, świeży zapach,
- zwykle mają długi, smukły, zwężający się kształt,
- smak oraz zapach bardzo aromatyczne,
- sprzedawana jako sam korzeń lub z natką.
Pasternak:
- kolor kremowy, prawie żółtawy,
- ma dość ostry zapach, który niektórzy ludzie uważają za nieprzyjemny,
- ma kształt podobny do marchwi, ale wydaje się bardziej bulwiasty,
- słodkawy, orzechowy smak,
- stosowany jako zamiennik smakowy marchewki,
- rzadko jest sprzedawany z liśćmi,
- w przeszłości wykorzystywany jako środek słodzący,
- posiada zagłębienie wokół nasady, z której wyrastają liście.