Sól morska czy sól kuchenna, jaką wybrać?

Czy sól morska jest lepszym wyborem niż sól kuchenna?
Sól kuchenną wydobywa się spod ziemi, a sól morska jest otrzymywana poprzez odparowanie wody morskiej. Te dwa typy zawierają podobną ilość sodu, a czasami sól morska jest uważane za bardziej zdrową, gdyż zawiera ona więcej minerałów (do 1%), jednak ta różnica jest tak minimalna, że jest nieznaczna. Gdy sól morska jest gotowana, traci wszystkie swoje minerały i staje się odpowiednikiem soli kuchennej.
Sól morska może również zawierać zanieczyszczenia, które trafiły z deszczem i wodami z rzek do morza.
Morska sól po umieszczeniu jej niewielkiej ilości na języku oferuje słodszy i przyjemniejszy smak. Ta cecha sprawiła, że stała się popularnym wyborem dla kucharzy. Jest ona używana bardzo często w kuchni francuskiej i tajskiej.
Sól kuchenna i morska mają to samo źródło pochodzenia, ponieważ sól wydobyta w kopalni również była solą morską.
Należy pamiętać, że nadmierne spożycie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu i według WHO nie powinno przekroczyć 5 g dziennie dla osoby dorosłej (średnie spożycie wynosi 9-12 g dziennie).