Kupując cytrusy, zastanawialiście się, jak to jest możliwe, że tak długo zachowują swoją świeżość?
Po zakupie, umieszczając owoce cytrusowe w lodówce, ich jakość nie pogarsza się nawet przez wiele tygodni. Dodajmy do tego czas ekspozycji w sklepie i transport z odległych krajów, w których zostały wyhodowane. Otrzymany okres można czasem podawać w miesiącach.
Aby zapewnić trwałość owoców cytrusowych podczas transportu, producenci stosują środki konserwujące.
Najczęściej stosowanym środkiem jest IMAZALIL, który ma działanie grzybobójcze oraz przy zbyt dużych dawkach nawet rakotwórcze.
Przenikalność imazalil-u przez skórkę cytrusów jest mniejsze niż 2%, co oznacza, że ilość tego środka w miąższu jest znikoma i nie prowadzi bezpośrednio do powstania chorób nowotworowych.
To nie zmienia faktu, żeby zawsze owoce myć przed spożyciem, nawet gdy nie spożywamy ich skórki. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego zawsze pozostaje.
Najczęściej stosowanym środkiem jest IMAZALIL, który ma działanie grzybobójcze oraz przy zbyt dużych dawkach nawet rakotwórcze.
Przenikalność imazalil-u przez skórkę cytrusów jest mniejsze niż 2%, co oznacza, że ilość tego środka w miąższu jest znikoma i nie prowadzi bezpośrednio do powstania chorób nowotworowych.
To nie zmienia faktu, żeby zawsze owoce myć przed spożyciem, nawet gdy nie spożywamy ich skórki. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego zawsze pozostaje.