Środki konserwujące w cytrusach

Kupując cytrusy, zastanawialiście się, jak to jest możliwe, że tak długo zachowują swoją świeżość?
Po zakupie, umieszczając owoce cytrusowe w lodówce, ich jakość nie pogarsza się nawet przez wiele tygodni. Dodajmy do tego czas ekspozycji w sklepie i transport z odległych krajów, w których zostały wyhodowane. Otrzymany okres można czasem podawać w miesiącach.
Aby zapewnić trwałość owoców cytrusowych podczas transportu, producenci stosują środki konserwujące.
Najczęściej stosowanym środkiem jest IMAZALIL, który ma działanie grzybobójcze oraz przy zbyt dużych dawkach nawet rakotwórcze.
Przenikalność imazalil-u przez skórkę cytrusów jest mniejsze niż 2%, co oznacza, że ilość tego środka w miąższu jest znikoma i nie prowadzi bezpośrednio do powstania chorób nowotworowych.
To nie zmienia faktu, żeby zawsze owoce myć przed spożyciem, nawet gdy nie spożywamy ich skórki. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego zawsze pozostaje.