Ocena świeżości jaj

Jeżeli nie posiadacie oryginalnego opakowania po jajach z datą minimalnej trwałości, a chcemy ocenić, ile czasu minęło od ich zniesienia, możemy posłużyć się metodą zanurzeniową.
Potrzebujemy tylko naczynia z wodą, do którego wkładamy jajo.
Wraz z upływem czasu woda odparowuje z jaja, zwiększa się komora powietrzna, a zmniejsza ciężar. Prowadzi to do wypłynięcia jaja na powierzchnię wody.
Sama metoda jest poglądowa i nie jest 100% pewna.
Pamiętajcie również, aby zanurzone jaja nie wkładać z powrotem do lodówki, tylko spożyć po „eksperymencie”. Takie mokre jajo szybko się psuje.
Data minimalnej trwałości jaj, które kupujemy w sklepie to maksymalnie 28 dni od daty ich zniesienia. Takie jaja możemy bezpiecznie spożywać pod warunkiem, że były prawidłowo przechowywane i nie są uszkodzone.