Kiełbasa z dziczyzna czy z dziczyzną???

Kiełbasa z dziczyzny czy z dziczyzną?
Parówki z cielęciny czy z cielęciną?
Pasztet z zająca czy z zającem?
Niby niewielka różnica w nazwie produktu a jakże istotna różnica w wykazie składników.
Żeby nazwać produkt kiełbasą z dziczyzny, musi ona zawierać na 1 miejscu w wykazie składników mięso np. z jelenia lub dzika. Nie wyklucza to oczywiście, że w wykazie składników może także znaleźć się wieprzowina (wtedy nazwa powinna brzmieć”kiełbasa z dzika z dodatkiem wieprzowiny”)
Kiełbasa z dziczyzną (dokładna nazwa powinna brzmieć „kiełbasa wieprzowa z dodatkiem dziczyzny”) często zawiera nawet poniżej 1% dziczyzny, a resztę może stanowić wieprzowina i dodatki.
Adekwatnie sytuacja ma się do innych produktów.
Zwróćcie uwagę, że pełna nazwa produktu znajduje się przy wykazie składników, natomiast z przodu etykiety często producenci umieszczają informację, która ma nam zasugerować, że produkt jest wyprodukowany tylko z droższego mięsa (np. parówki cielęce).
Czytajcie etykiety i zwracajcie uwagę, dlaczego ceny produktów są podejrzanie niskie.