Dobroczynność jogurtów.

Jogurtom przypisuje się wiele pozytywnych właściwości takich jak:
 ■ wzmacnianie i pobudzanie układu odpornościowego człowieka,
 ■ ułatwianie wchłaniania żelaza,
 ■ obniżanie poziomu cholesterolu,
 ■ korzystne działanie przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit,
 ■ poprawa wydzielania żółci i soków trawiennych,
 ■ zapobieganie zakażeniom dróg moczowych u kobiet.

Produkty light

Wiele osób walczących z nadwagą często kupują produkty "light", ponieważ mają one mniejszą kaloryczność od zwykłych produktów. Różnica polega na tym, że zamiast cukru używa się podczas produkcji słodziki, które mają mniej kalorii. 
Pamiętajmy jednak, że wszystko powinno być robione "z głową" i nie można przesadzać z ilościami zjadanych produktów, nieważne jaką kaloryczność one posiadają.
Zdrowa zbilansowana dieta jest podstawą utrzymania odpowiedniej masy ciała, żaden „super produkt” nie pomoże nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów jeżeli będziemy się nieprawidłowo odżywiać.

Znakowanie jaj

Data minimalnej trwałości jaj, na podstawie obowiązujących przepisów, wynosi nie więcej niż 28 dni od daty ich zniesienia.
Klasy wagowe jaj:
XL – bardzo duże: masa ≥ 73 g
L – duże: 73 g > masa ≥ 63 g 
M – średnie: 63 g > masa ≥ 53 g
S – małe: masa < 53 g

Data minimalnej ważności na soli

Tylko sól jodowana posiada datę minimalnej trwałości.
Jeżeli na opakowaniu soli spożywczej widzicie cyfry to oznaczają one numer partii a nie datę minimalnej trwałości.

Marchewki junior

Zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą marchewki junior ( baby)?
Jeżeli interesuje was proces produkcji to możecie go zobaczyć w filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=U9jNLvMi1q0&feature=youtu.be

Kraj pochodzenia owoców i warzyw

Wielu z nas zwraca uwagę na kraj pochodzenia owoców i warzyw. 
Różnica między czosnkiem z Polski i z Chin jest ogromna (zapach, smak). Tak samo wygląda kwestia z cytrusami czy też innymi owocami i warzywami. 


Zgodnie z prawem sprzedawcy muszą podawać te informacje, niezależnie czy jest to hipermarket czy też mały stragan na targu.

Barwa chleba

Barwę chleba może kształtować dodatek nasion, ziarna, miodu, rodzynek lub różnych gatunków mąki.
Natomiast czekoladowe i rudawe zabarwienie pieczywa może świadczyć o dodatku karmelu czy też słodu.



Dlatego czytajcie etykiety i pytajcie sprzedawcę o wykaz składników na pieczywo.

Surimi

Surimi (nazwa pochodzi z języka japońskiego) zwane też paluszkami krabowymi nie zawierają w składzie mięsa z kraba, tylko jego aromat.

Kod kreskowy, co ukrywa?

Kod kreskowy (EAN-13) obejmuje 4 grupy informacji:
- pierwsze 2 lub 3 cyfry to kod kraju (590 Polska),
- kolejne 4 do 6 cyfr to kod producenta,
- następne cyfry to kod produktu,
- ostatnia cyfra jest cyfrą kontrolną.
Informacje, który kraj ma jaki kod podane w linku:
https://pl.wikipedia.org/…/Lista_kod%C3%B3w_pa%C5%84stw_wed…
Jeżeli chcecie wyszukać nazwę producenta, to wystarczy wpisać kod kreskowy w wyszukiwarce http://www.gepir.pl/

Czym są E dodatki do żywności ?


Czy w rozmowie ze znajomym lub krewnym kiedykolwiek wasza rozmowa zeszła na temat ile to "chemii' jest w tej żywności?
Ja wielokrotnie miałem takie rozmowy i za każdym razem mój rozmówca nie wiedział nawet, czym jest ta "chemia", jedyne, co potrafił powiedzieć to, że są wpisane na etykiecie "E", ale czym są E to już nie potrafił odpowiedzieć.
Jesteśmy ze wszystkich stron atakowani z mediów, jaka ta żywność jest niebezpieczna i niezdrowa, ale nikt nie mówi, co mamy jeść tylko, czego nie powinniśmy  Oczywiście ciągłe afery z produktami spożywczymi wcale nie pomagają.
Może, więc przeanalizujmy na zimno, o czym jest mowa.


Zacytuję tu artykuł z Wikipedii:

"Numer E – kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy, gdy:

  • istnieje technologiczna konieczność jego użycia
  • nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów
  • udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta


Jakkolwiek, zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej, wszystkie dodatki na liście są bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia przynajmniej unikanie przez konsumentów spożywania produktów, w których są dodatki do żywności, których nie chcą oni spożywać.Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy produktów.Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych"

Czyli E jest uniwersalnym oznaczeniem stosowanym w całej Europie do łatwiejszej identyfikacji substancji dodatkowych. Jeżeli producent zamiast napisać E300 wpisze 'kwas askorbinowy"  na etykiecie produktu to używa tylko pełnej nazwy dodatku, który kryje się pod oznaczeniem E, co oznacza, że za granicą nie rozszyfrują tego dodatku. Jeżeli ten sam producent wpisze zamiast E300 "witaminę C" to nasz produkt zyskuję, ponieważ jest zdrowszy. Lecz czy czasem nas nie oszukuje? Oczywiście, że nie, ponieważ witamina C to właśnie kwas askorbinowy, który jest przeciwutleniaczem i regulatorem kwasowości.
Ten przykład pokazuje jak odbieramy dodatki do żywności i jak się ich boimy, chociaż nie wiemy, co oznaczają.

Nie można powiedzieć, że wszystkie dodatki do żywności są złe, ponieważ chcemy, aby nasze produkty miały ładny kolor, aromat, smak, teksturę itd. Wraz z rozwojem produkcji żywności producenci poszukują nowych rozwiązań mających na celu zwiększenie sprzedaży żywności. Klienci natomiast coraz częściej "kupują oczami" i oczekują długiego terminu przydatności i długotrwałej świeżości produktów spożywczych.

Wszystkie dodatki do żywności muszą być przebadane i tylko takie mogą trafić do produkcji, nie mogą one szkodzić, oczywiście ich skutki będzie można ocenić za dekady lat lub w następnych pokoleniach. W chwili obecnej wszystkie dodatki spożywcze nie są dla nas szkodliwe, oczywiści w ustalonych ilościach.

Dodatki mogą być pochodzenia naturalnego, np.  z organizmów zwierząt, roślin czy też drożdży, mogą również być sztuczne (syntezowane przez człowieka i o strukturze nieodpowiadającej żadnym związkom występującym naturalnie)  czy też identyczne z naturalnymi tzn. syntezowane przez człowieka, ale o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych

Wiele dodatków do żywności jest niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszego organizmu i muszą stanowić część naszej diety np. karoten E160a (barwnik występujący w marchwi  lub Azot E941  i Tlen 948 (podstawowe budulce wszechświata:))

Dodatki dzielimy na grupy:
·          E100–E199 (barwniki)
·          E200–E299 (konserwanty)
·          E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)
·          E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)
·          E500–E599 (środki pomocnicze)
·          E600–E699 (wzmacniacze smaku)
·          E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne)
·          E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)


Podsumowując:
To, że czegoś nie rozumiemy nie oznacza, że jest to złe. Zanim zaczniemy oceniać czy to, co zjadamy jest niebezpieczne najpierw poczytajmy i jeżeli się nie myliły to możemy dalej podtrzymywać swoje zdanie. Ja zachęcam do pogłębiania swej wiedzy.