Rozmrażanie


Często popełniamy błąd jakim jest rozmrażanie i ponowne zamrażanie produktów. Pod żadnym pozorem nie należy tego robić, ponieważ ponowne wkładanie do zamrażarki rozmrożonych produktów prowadzi do rozwoju w żywności drobnoustrojów. Spożycie takiego produktu po ponownym rozmrożeniu może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Ponowne mrożenie możliwe jest jedynie po uprzedniej obróbce termicznej, która zabija większość drobnoustrojów.

Mięso mielone czy garmażeryjne?


Wybierając "zmielone" mięso, należy kierować się nie tylko jego wyglądem ale również wykazem składników na etykiecie.

Mięso garmażeryjne może posiadać w swoim składzie mniej niż 50% mięsa a resztę mogą stanowić "wypełniacze". Mięso mielone musi zawierać co najmniej 99% mięsa.

A czy wy zwracaliście wcześniej uwagę na wykaz składników na mięsie garmażeryjnym?

SO2 w Winie






Prawie wszystkie wina (nawet te bardzo drogie) posiadają dodatek dwutlenku siarki.
Dwutlenek siarki dodany w odpowiedniej ilości nie ma wpływu na smak wina i szybko ulotni się po nalaniu do kieliszka.
Zapach SO2 może być wyraźnie wyczuwalny w wysokiej klasy winach słodkich, znika on jednak po przewietrzeniu wina.
Jeśli zapach dwutlenku siarki, zwłaszcza w winie czerwonym wytrawnym, utrzymuje się po przewietrzeniu lub nalaniu do kieliszka, świadczy to o nadmiernym dodatku SO2 i źle przeprowadzonej produkcji.

Składniki czy skład?

Taka drobnostka a według obecnych przepisów jest wymagana. Producenci nie mogą wprowadzać klientów w błąd.



Oliwa

Najlepiej wybierać oliwę w butelce z ciemnego szkła, która ogranicza dostęp promieni słonecznych.
Nie powinno się jednak przechowywać jej w lodówce, gdyż w niskiej temperaturze mętnieje i wytrąca się osad.



Komosa ryżowa

Komosa ryżowa ze względu na swoje właściwości może świetnie uzupełniać dietę wegetarian oraz osób spożywających małe ilości mięsa. 
Ponadto zawiera 13-21% białka, powyżej 6% tłuszczu oraz jest istotnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu.



Dobroczynność jogurtów.

Jogurtom przypisuje się wiele pozytywnych właściwości takich jak:
 ■ wzmacnianie i pobudzanie układu odpornościowego człowieka,
 ■ ułatwianie wchłaniania żelaza,
 ■ obniżanie poziomu cholesterolu,
 ■ korzystne działanie przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit,
 ■ poprawa wydzielania żółci i soków trawiennych,
 ■ zapobieganie zakażeniom dróg moczowych u kobiet.

Produkty light

Wiele osób walczących z nadwagą często kupują produkty "light", ponieważ mają one mniejszą kaloryczność od zwykłych produktów. Różnica polega na tym, że zamiast cukru używa się podczas produkcji słodziki, które mają mniej kalorii. 
Pamiętajmy jednak, że wszystko powinno być robione "z głową" i nie można przesadzać z ilościami zjadanych produktów, nieważne jaką kaloryczność one posiadają.
Zdrowa zbilansowana dieta jest podstawą utrzymania odpowiedniej masy ciała, żaden „super produkt” nie pomoże nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów jeżeli będziemy się nieprawidłowo odżywiać.

Znakowanie jaj

Data minimalnej trwałości jaj, na podstawie obowiązujących przepisów, wynosi nie więcej niż 28 dni od daty ich zniesienia.
Klasy wagowe jaj:
XL – bardzo duże: masa ≥ 73 g
L – duże: 73 g > masa ≥ 63 g 
M – średnie: 63 g > masa ≥ 53 g
S – małe: masa < 53 g

Data minimalnej ważności na soli

Tylko sól jodowana posiada datę minimalnej trwałości.
Jeżeli na opakowaniu soli spożywczej widzicie cyfry to oznaczają one numer partii a nie datę minimalnej trwałości.